אחד השינויים הגדולים ביותר שהביא האינטרנט הוא הרשתות החברתיות, הרשתות החברתיות יצרו בעיה קשה לכל תחום האינטימיות והפרטיות .
רשת הפייסבוק היא דוגמה אחת לכל הרשתות החברתיות שיצרו שינוי גדול בחיי האדם ,ויצרו אצל חלק לא מבוטל מהם, תלות! במחקר שנעשה, נמצא כי זמן הגלישה בפייסבוק בישראל הוא מהגבוהים בעולם.
על פי כתבה מ-ynet ההתמכרות לאינטרנט הוגדרה כהפרעה נפשית רשמית. ספר האבחונים הפסיכיאטרי DSM יגדיר התמכרות לאינטרנט ולטלפונים ניידים כהפרעה נפשית לכל דבר. בוועדות פסיכיאטריות ברחבי העולם נקבע כי לאנשים שלא מסוגלים להפסיק לבדוק מה חדש דרך הסמארטפון או המחשב, יש הפרעה נפשית לכל דבר.
לסיטואציה הטכנולוגית- החברתית הזו, יש השפעה רבה מאוד על חיי הזוגיות והמשפחה. ולעתיד לבוא הדברים עוד יתגברו, רק לאחרונה הקימה גוגל קהילה חדשה בשם "אננס" אשר מטרתה לתת התייחסות למשפחות להתנהלות נכונה עם עצמם ועם הילדים שלהם בעידן הדיגיטלי אנו מכירים את ההשפעה הקיצונית של הרשתות החברתיות, על הילדים והנוער , ניתקלנו לא מעט בתופעות השיימינג שבני נוער חשופים אליהם לרבות פגיעות אשר הביאו חלק מהם למעשים קיצונים. להבדיל ציבור המבוגרים, נשים וגברים חשופים ונחשפים מידי יום למצבים שונים , פיתויים והזדמנויות שיש להם השפעה מכרעת על צורת היחסים שלהם עם בני זוגם ועל טיבם .
מעצם החיבור תרתי משמע לרשת , לרשתות החברתיות , לאתרי הפורנו, לאתרי הכרויות לאליקציות המאפשרות נגישות לסטוצים נוצרת תלות, התמכרות לריגושים לרצון לזכות בתשומת לב , הכרה, ובעיקר לתת מענה לסיפוקים מהירים . לא פעם אני נתקל בקליניקה במפגש עם בני זוג בתלונות הדדיות על התנהלות לא נכונה המייצרת פגיעה רבה ביחסים האישים של בני זוג. ההתעסקות הזו ומציאת הריגושים ברשתות הם "גזלני הזמן" החשובים ביותר והמהותים ביותר שיש להם השפעה על הזמן המשותף לכאורה שהיה צריך להתקיים בזוגיות אם בדרך של העדפת שיחה משותפת, בילוי או קיום יחסי מין.
בפגישות שלי עם מטופלים, הסיטואציה הזו עולה חדשות לבקרים, הן מצד הגברים והן מצד הנשים על ההעדפה של בן הזוג"לבריחות" אל הפתרונות הדיגיטלים , על חוסר הריכוז וביטול פעילויות משותפות וכפועל יוצא כניסה "לאזורים בעייתים" של הסתרת מיידע, סודות, בגידות וירטואליות וממשיות.
לאינטרנט באשר הוא, וכמובן בקונטקסט הזה יש לא מעט יתרונות, אך כמו כל דבר בחיים השאלה היא שאלה של מינון, ולרוב כשאתה חושב שמשהו עושה לך טוב או מסייע בידך להגשמת פנטזיה , אתה מתמכר לו.
לרבים זהו מיפלט– בריחה מהמציאות הזוגית, המשפחתית המועקות והתיסכולים שלא מצאו להם מקום להיפתר כנדרש במערכת יחסים זוגית. אגב לרובם יש קושי גדול להודות בכך .המציאות מוכיחה כי קשרים וירטואלים הופכים מהר מאוד לקשרים אמיתים מציאותים ומשם הבגידות והתערערות הנישואים מהירה. הגילוי על הרומן , על השקר שהתנהל ונרקם בבית מהמחשב האיש או הסמארטפון הינו בגדר סוגיה בעלת עלבון וקושי לסליחה ומשם הדרך לרבנות מהירה וקצרה.
עליה משמעותית במקרי הגירושין בישראל כמו בעולם מגיעה על רקע הגלישה באינטרנט בין אם היא שימשה קטליזטור לבגידה רומן או סטוץ או בין אם היא כפי שהגדרתי יצרה ריחוק והתעסקות "במוקד עניין" אחר על חשבון בן או בת הזוג.
במאמר שפורסם על ידי עו"ד ליאן קהת, צויין על ידה , כי על פי ההלכה בדין העברי, בגידה מהווה קיום יחסי מין עם בן זוג שאינו בן הזוג החוקי. במובן זה בגידה וירטואלית לא תוכל להיחשב כבגידה. יחד עם זאת לא מן הנמנע כי קיום קשר אינטימי ברשת, אף ללא מגע, עם גבר זר תחשב כמעשה שמגיע לכדי עילת גירושין מצד האישה כלפי הבעל.
בפסק דין שנתן בית הדין הרבני, קבע בית הדין כי קשרים של אישה באינטרנט עם גברים זרים מהווים "משחקים אסורים" המגיעים לכדי עילת גירושין גם אם אינם בגדר בגידה וקבל את תביעת הגירושין של הבעל, "אם הבעל טוען שאינו יכול לעבור לסדר היום לאחר סידרה של בגידות וירטואליות והוא אינו מסוגל לחיות עם אישה שמקיימת קשרי אישות וזימה רעיוניים עם גבר זר הרי זוהי טענה מוצדקת ומובנת ועל כן זכאי הגבר לתבוע גירושין.
אז מה עושים..
אין סיבה לוותר על הגלישה באינטרנט אבל נסו לשלוט ולהגביל את זמן הגלישה שלכם.
שתפו את בן- בת הזוג שלכם בגלישה שלכם.
אל תיצרו מחשבותה וחשדות, אצל בן הזוג, כי אתם גולשים בהסתר, מחביאים את הסיסמא למחשב, או גולשים לאתרים שיכולים לייצר פארוניה, כמו אתרי פורנו." וכן גם אחרי פארנואידים רודפים"
יתכן ששיתוף של בן הזוג בצפיה כזו גם יוצרת תקשורת פתוחה וגם עוזרת בכל הקשור "לחידושים והמצאות" וריגושים משותפים.
דאגו להקדיש זמן לבן- בת הזוג, צרו בילויים משותפים, שתפו, דברו, תקשרו, עשו סקס ואהבה.
כאמור,מחקרים מצביעים על קשר ישיר בין העליה החדה בשימוש באינטרנט, לבין עליה באחוז הגירושין ואם אתם לא רוצים להיות חלק מהסטטיסטיקה או המחקר הבא, קחו זאת לתשומת ליבכם צרו את המינון הנכון והראוי כפי שהוא נכון לכל פעילות אחרת בחיים.
הכותב הוא: מתי וינברג – יועץ ומטפל זוגי ואישי