שילוב של עבודה וזוגיות יכול להיות קרקע פוריה לחיזוק מערכת היחסים, אך מצד שני אם לא נבוא מוכנים לשלב בין השניים, אנו עלולים ליצור הרס ופירוק החבילה.
עבודה ביחד היא שילוב של זוגיות גם בעבודה. זו מציאות עם מורכבות גדולה וכמו כל דבר יש בה יתרונות ויש בה חסרונות.
לפעמים עבודה ביחד מגיעה ללא תכנון מוקדם. 2 בני הזוג או אחד מהם פוטר או מרגיש חוסר סיפוק ממקום עבודתו ומחליט לפתוח עסק עצמאי. מעורבות הצד השני במערכת היחסים יכולה להיות יותר ויותר עמוקה, עד אשר גם הוא יצטרף לעבודה המשותפת.
לפעמים אנשים עובדים ביחד בעסק משפחתי שעובר מדור לדור ולפעמים זו החלטה משותפת. בכל מצב חשוב לתכנן ולתאם ציפיות – אלו הם מילות המפתח להצלחה.
היום ישנם יותר ויותר עסקים משפחתיים גם כאלו בין זוגות פרודים, גרושים, עסק שעבר מדור לדור, אחים אחיות ועוד.
האתגרים והחסרונות
- כששני בני הזוג עובדים ביחד ישנו סיכון כלכלי משום שאין משכורת קבועה כמו שכיר במקום עבודה שמקבל פעם בחודש משכורת ידועה מראש והסיכון הכלכלי במשפחה במידה וישנו חודש פחות מוצלח יכול להשפיע על ההתנהלות הכלכלית של כל המשפחה.
- כשעובדים ביחד, ישנו חשש לקחת את הזוגיות הבייתה ואת העבודה לזוגיות. ההבדלים מיטשטשים והרבה פעמים מתערבבים לאותם נושאים במשך היום יום.
- כשאנו מדברים ומשוחחים עם בן/בת הזוג, לרוב נדבר בשפה, טון ומילים אחרות מאדם חיצוני שאינו אדם הקרוב לי. כלפי אדם קרוב ישנה הרבה פעמים תקשורת פתוחה יותר, מצב שעלול גם לגרום למילים לא במקום לטון מתנשא, או כועס שיתפרש כמעליב עבור הצד האחר. לעיתים, כוחה של מילה אחת עשוי להשפיע, להפחית כעסים או להעצים את האווירה.
- כשעובדים ביחד בחופשות- העסק סגור
- עבודה זוגית דורשת משמעת עצמית גבוהה יותר לעבודה. לפעמים, מתעוררים ליום שבו לא מרגישים טוב ו"מנצלים את העובדה" שהבוס למעשה הוא אני.
- עבודה ביחד דורשת השקעה ואנרגיה גבוהה יותר גם בעסק וגם במערכת היחסים
- ריבים וויכוחים- כמו בכל מערכת יחסים גם בזוגיות או בעבודה זוגית עלולים להתעורר ויכוחים ומריבות. שימו לב, מתי זה ריב ומתי זה ויכוח. – ריב ,לעומת ויכוח, מתחיל מחוסר הסכמה ומסלים במהירות. ריב לרוב מלווה בהרמת קול וצעקות. הריב מבטל כבוד הדדי, ואין בו הקשבה. לעיתים הריב מתחיל בנושא מסויים וממשיך לנושא אחר בכלל. בריב אנחנו נחפש את הנקודות הרגישות של הצד השני ונלחץ עלייהם כדי לפגוע. ויכוח גם יכול להיות דבר טוב, כי הוא מאפשר לכל אחד מהצדדים להגיד , לדבר, לשתף, להביע רגשות, דעות ועמדות וגם לקטר. אפשר לומר שויכוחים בזוגיות הם אפילו עניין מהותי כי הוא מאפשר להוציא כעס ו"לשחרר קיטור". ויכוחים מאוורים רגשות ומשפרים יחסים, אך חשוב לדעת איך להתווכח.
לדעת גם לריב ולהתווכח
- בריבים ובויכוחים שימו לב באיזה עמדה אתם : עמדת הצודק כל הזמן או עמדת המתגונן. החליפו תפקידים במהלך הויכוח במידי פעם.
- אחת הסיבות שעלולות להסלים ריב או ויכוח הוא התעלמות. כשאחד מהצדדים מפנה את גבו, משתיק או מתעלם, הדבר יוצר סוג של השפלה ופגיעות יתר, אשר עלולה גם לעוות את תפיסת המציאות.
- שימו לב למילים שאתם מוציאים מהפה. למילים יש כוח להרוס ולמילים יש כוח לבנות ולהעצים. קללות, מילים מבישות ומשפילות עלולות להעצים ויכוחים וריבים.
- הימנעו מהתחשבנויות שאינן קשורות לויכוח ולריב. ואם כבר הגעתם למצב כזה עצרו אותו
- ואם כבר אמרתם מילה שהיא לא במקום , בקשו סליחה
יתרונות – לעבוד ביחד
- הבן/בת זוג הוא האדם שאפשר לסמוך עליו בעיניים עצומות . זהו אדם שרוצה לטובתי.
- – זוגיות בעבודה מאפשרת למערכת היחסים להישען על נושאים נוספים משותפים.
- הנאה- כייף לבלות הרבה שעות עם אדם שאוהבים
- עבודה בזוגיות מאפשרת לכל צד להעצים את הצד השני
- האדם הקרוב בעבודה מספק נחמה, אמפתיה, ומישהו להישען עליו.
לדעת לפרגן
לא תמיד הכל ורוד. חשוב שתהיה לכם קרקע זוגית אמיתית עם יחסים ותקשורת פתוחה כדי שזה יעבוד. זוגיות כזו בעבודה מתאימה פחות לאנשים תחרותיים במיוחד, או לכאלה שמתקשים לפרגן. במקרים כאלו עלולה להגיע הקנאה שתוביל לכעסים, מריבות ותסכול גדול, אשר יעכב את ההתפתחות של העסק ויכול גם לפגוע במערכת היחסים. כשמדובר באנשים מפרגנים מטבעם, עבודה ביחד בזוגיות זה מקום מתגמל ומעצים לזוגיות. מקום שבו נמצא אמפתיה, חיזוקים ומישהו להישען עליו.
איזון
כמו כל דבר בחיים גם פה דרוש איזון שהוא אינדוואלי למערכת היחסים בין בני הזוג. יש כאלו שצריכים יותר מרחב ויש כאלו שפחות. לפעמים ישנם זוגות שמגיעים הבייתה אחרי יום שבילו הרבה בעבודה ביחד וכבר אין סבלנות להכיל אחד את השני, גם אם זה בענינים אחרים.
ולעיתים, ישנו ויכוח, או חוסר הסכמה שסוחבים אותה הבייתה, והיא בכלל קשורה לעניני עבודה אך הכעס המצטבר משפיע על הבית, על הילדים ובוודאי שגם על מעאכת היחסים בין בני הזוג.
המלצות לעבודה בריאה ביחד
- הכנה ל…עבודה ביחד
- הגדרת תפקידים
- תיאום ציפיות
- תוכנית עבודה מעורבות מטרה יעדים פגישות שוטפות
- פתיחות ותקשורת טובה – לדבר על הכל ולא "לטאטא" בעיות מתחת לשטיח
- לדעת להבחין בין ריב לעומת ויכוח
- כשיוצאים לחופשה להתנתק מהעבודה, או לשכור שירותי משרד
- לסלוח לבן בת זוג, לפתח גישה סלחנית בה נלמד להכיל, פחות להיעלב או לכעוב ולהבין שהכל נאמר ונעשה לטובת הזוגיות ולמען מטרה משותפת.
- לקבוע חוקים כגון: משעה שבע בערב לא מדברים על עניני עבודה ואם כן להגביל בזמן, יציאה זוגית פעם בשבוע וכד'
לסיכום: עבודה ביחד כדאי או לא כדאי:
חשוב לזכור שזוהשקעה לעבוד ביחד. יש זוגות שזה עובד להם מעולה לעבוד או ללמוד כל היום ביחד ובסופו של יום להמשיך את החיים ביחד ולבלות עוד זמן משותף. במקרים כאלו חשוב מאוד להפריד בין עבודה לזוגיות ולתת מקום של כבוד לכל אחד ואחת. עבודה ביחד מאפשרת לנו לסמוך ולהישען על האדם הקרוב ביותר אלינו ועובדה זו בהחלט מעוררת מחד נחמה, רוגע ומאידך מוטיבציה להתפתח.
מצד שני, יש זוגות שהאינטנסיביות הזו רק תזיק להם, תעורר תחרותיות יתר במיוחד שהתפקיד זהה או שיש הרגשה שאחד מצליח יותר. במקרים כאלה התחושה עלולה להגיע הבייתה ולגרום נזק גם בזוגיות כי לפתע גם נגמרו להם הנושאים המשותפים.
לסיכום מילת המפתח איזון ותכנון. לשמור על פתיחות, תיאום ציפיות והגדרת תפקידים ברורה. זיכרו שיש לכם מטרה משותפת. סילחו לבן או לבת הזוג קבלו והבינו מאיפה הדברים נאמרו או הפעולות נעשו וושימרו על נקודות ריחוק מידי פעם. זה בריא להתגעגע.